Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pro Bazildu:

Já vím, trvalo mi to dlouho. A tak i proto těch slov není deset, ale čtrnáct. Ty čtyři navíc jsem schovala do oněch deseti.

 

BRÝLE

Celkem logicky mě napadly jako první. A vůbec ne kvůli Harry Potterovi. Zkrátka a dobře, tenhle doplněk je už spoustu let součástí mé image.

BRADAVICE

Samozřejmě myslím místo, které by každý z potteromaniaků určitě chtěl navštívit. U toho jezera ve Skotsku jsem byla, ale hrad ne a ne najít. A navíc jsem si vzpomněla, že mám být někde úplně jinde…

BAHNO

Nějak mě pronásleduje od dětství. Nejprve jako munice bláznivých BITEV na rybníce, později jako stolní hra, které celá naše parta propadla. Nadšeně jsme ji dokázali hrát celé noci a v brzkých ranních hodinách si překreslovat kartičky s chobotnicemi, šipkami a poklady. Jestli to neznáte, ochotně pošlu pravidla.

BROUK

Nesnáším všechno, co má víc jak čtyři nohy. Prostě tahle havěť mi k srdci nepřirostla. To radši myš nebo hada. Má to ovšem jednu výjimku a tou jsou BEATLES (jestli to náhodou někdo neví, tak beatle je anglicky brouk). Dá se k tomu vůbec něco dodat? Začínali před čtyřiceti lety a jejich muzika je dodnes nesmrtelná.

BRÁNA

Slyšíte to tajemno, co se v tomhle slově skrývá? Už jenom ten zvuk dává tušit, že něco přichází. Že se před námi otvírá cesta k něčemu novému. Brána do neznáma, brána k srdci, brána do světa, brána do fantazie. A v rádiu právě hrají Je tam brána zdobená…

BÁSEŇ

Fascinuje mě, jak v nich – pokud se to umí – lze pár slovy vyjádřit emoce. Smích, BOLEST, krásu, neštěstí, příběh. Verše se dají číst pořád dokola a pokaždé se v nich dá najít něco nového.

BOUŘE

Na jiném místě těchto stránek se přiznávám, že bouřky nemám v lásce. Opravdu ne. A moje vzpomínky na otevřené nebe nad Apusenami jsou hodně nepříjemné. Naproti tomu Shakespearovo drama Bouře docela můžu. A koště s názvem Kulový BLESK mi taky nevadí.

BŘEH

Moc se snažím vymyslet něco poetického vzhledem k předchozím odstavcům, ale nemůžu se tomu ubránit. Pánové Šimek a Grossmann mi to prostě zaseli do hlavy a nejde to ven. Asociace je strašná mrcha. Tož tedy „Milý Břehu. Ze Zábřehu.“

BRAMBORY

Poetika je definitivně v háji, už došlo i na přízemní záležitosti. Prostě je miluju. Vařené, pečené, restované, upravené jako kaši, knedlíky, placky, škubánky a další spoustu jídel. Taky je to na mně vidět.

BÝT

Sloveso, které je postrachem psaní. On byl. Byla tam. Tohle bylo důležité. Hledání synonym je oním pověstným pátráním po jehle v kupce sena. Zkrátka horor.

Na druhé straně – je to to nejdůležitější. Být. Tak tedy jsem…