Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nasledující řádky byly napsány na téma Harry Potter a Jára Cimrman, které vymysleli SOS pro 21.soutěžní kolo. To, jak jsem splynutím těchto dvou fenoménů byla obrovsky nadšená, snad vysvětluje fakt, že se mi povedla nasbírat 58 čtenářských hlasů a nejvyšší procentní hodnocení sosáků. Všem díky za to.

Shrnutí: Jde o pár výňatků z korespondence páně Ladislava Smoljaka nastiňující původ jistého nejmenovaného díla.

 

* * * * * * *

 

Ahoj Láďo!

Srdečně tě zdravím z chalupy v Krkonoších, kde už pár dní odhazuji sníh, brodím se sněhem pro nákup a pro dřevo do kůlny, promrzám na procházkách a tak všelijak si užívám příjemností zimní dovolené. Kromě toho se též snažím probrat rozsáhlým materiálem, který jsem si sem přivezl, a přepracovat ho do použitelné podoby. Usoudil jsem, že když už mizíš za hranice všedních dnů, mohl bys aspoň znaleckým okem mrknout na část písemností, kterými se probírám. Dej mi posléze vědět, co si o tom myslíš.

Zdraví Tě Z.S.

 

Ahoj Láďo!

Jsem překvapen tím, cos mi o těch papírech napsal. Dosud jsem neměl nejmenší tušení, že náš drahý Mistr kráčel i ve stopách velkého světového velikána hororu E. A. Poea, nicméně mě to při jeho genialitě neudivuje. Přesto se obávám, že nápad předložit českému publiku hru balancující mezi hororem, pohádkou a fantazy tvorbou není právě z nejlepších. Se závěrečným soudem však vyčkám, až mi sdělíš více podrobností.

Zdar a sílu Tvému dílu

Zdeněk

 

Ahoj Láďo!

Tvůj poslední dopis mi stále vrtá hlavou, tak jsem se znovu vrhl na Mistrovy deníky a našel jsem několik poznámek, jejichž opis přikládám:

O postavě pak uvažoval jsem ponejprv jako o Olivínu Kornoutovi a zamýšlel celý příběh koncipovati jakožto osud dítka z chudých poměrů vzešlého, jehož ani protivenství a nástrahy z pravé cesty sejíti nenechaly. S lítostí v srdci musel jsem od svého záměru ustoupiti, byv následně upozorněn na skutečnost, že takovýto hrdina vyskytuje se v jednom z mnoha děl anglické literatury tohoto století. Nuž zamyslel jsem se nad celou zápletkou a rozhodl se naopak vytvořiti postavu muže, vychovaného v sirotčinci neb u lakomých příbuzných, jehož povaha a úmysly ale byly tímto působením pokřiveny a zdeformovány do osoby nenávistné až zločinné. Abych snad nebyl opět obviněn z napodobování cizáckých vzorů, prozatímně nazývám jej Panem Zlým či Panem Nejmenovaným…“

Předpokládám, že tohle by se mohlo vztahovat k dramatu, o kterém jsi mi psal, ačkoliv ta další jména jako Jindřich Hrnčíř či Albín Čmelák se nikde v deníku nevyskytují. Pouze na okraji stránky s výše zmíněným zápisem je drobným písmem poznamenáno, že hra byla stažena ze zkoušek, neboť „divadelní společnost zatím nedisponuje potřebným počtem herců a musel bych sáhnouti ke zdvojování až ztrojování rolí, popřípadě některé z postav v průběhu hry o život připraviti“.

Snad ti to k něčemu bude, já jsem z toho zatím nepochopil ani zbla.

Zdraví Tě Zdeněk S.

  

Ahoj Láďo!

Tak tě, starý brachu, vítám zpět v české kotlině a doufám, že sis to Britské království náležitě užil. Té ztracené tašky ale nežel, pokud v ní byl jen ten Mistrův rukopis, nebude to zas až tak velké neštěstí. Z toho, co jsi mi o něm prozatím napsal, usuzuji, že by ona hra u našeho publika příliš neuspěla, neboť rozpracovanost do sedmi dějství je opravdu značně revoluční počin. Vůbec celý ten příběh se mi jevil jako příliš rozvláčný a obsáhlý a určitě by nedokázal udržet pozornost diváků po příliš dlouhou dobu.

Mnohem víc mě potěšilo, žes konečně dopracoval blanické rytíře, abychom mohli začít se zkoušením. Jak víš, premiéra je ohlášena na květen, tak moc času nemáme. S potěšením jsem kvitoval, jakou jsi mi přidělil roli, a začínám ji pilně studovat.

Zdraví Tě Zdeněk
t.č. Veverka z Bitýšky

  

Vážený pane Smoljaku!

V odpověď na Váš dopis ze dne 21.února 1990 Vám sdělujeme, že jsme v rámci naší společnosti provedli rozsáhlé šetření, ale s politováním musíme konstatovat, že Vámi uvedené zavazadlo ani popsané písemnosti nebyly v žádném z našich vlakových vozů nalezeny. Jako vysvětlení je možno uvést, že souprava, kterou jste cestoval z Liverpoolu do Manchesteru, pokračovala dále po trati West Coast Main Line přes Stafford, Rugby a Northampton až do Londýna. Naše společnost přepraví během roku kolem patnácti milionů cestujících a právě spojení mezi těmito městy patří k nejvíce využívaným, nelze tudíž bohužel zcela vyloučit působení lidského faktoru.

Velice litujeme, že jsme Vám nemohli být nápomocni v pátrání, a omlouváme se tímto za vzniklé těžkosti. Přes tuto nepříjemnou záležitost doufáme, že i v budoucnu budete nadále využívat služeb naší dopravní společnosti.

S pozdravem

John Wayne
oddělení ztrát a nálezů
Virgin Trains Company
Londýn

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dopis/y :)

(kopapaka, 30. 11. 2012 0:50)

Taky jsem málem skončil pod stolem :)
Musím pogratulovat k dokonalému nápadu i provedení.

Re: Dopis/y :)

(Jacomo, 30. 11. 2012 11:36)

Jé, ty jsi sem zabloudil?! To mě těší :-) A gratulace jakbysmet.

Re: Re: Dopis/y :)

(kopapaka, 30. 11. 2012 12:37)

Zabloudil :)
Jako obvykle, když vidím nějakou povídku nazvanou Dopis/y, hned se dívám copak je to zač :)
Když se tak jmenuje ta moje :D

Re: Re: Re: Dopis/y :)

(Jacomo, 3. 12. 2012 15:28)

No jo vlastně - dopis! Stydím se, že já jsem se k tvé povídce ještě nedostala. Ale je to v plánu!

Re: Re: Re: Re: Dopis/y :)

(kopapaka, 27. 10. 2014 15:09)

No, Dopis bohužel ještě není dopsaný a nemám tušení, jestli vůbec přibudou nové kapitoly...

:)))

(Casiopea, 29. 3. 2012 17:44)

Naprostá bomba! Jindřích Hrnčíř a Albín Čmelák mě málem shodili pod stůl. Ne, to by se mezi diváky jistě neujalo. Sedm dějství? Nemožné! :)))