Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kávu nebo zmrzlinu

Překlad 7.kapitoly povídky Věci nečekané (Unexpected) od australské autorky duj
 

 
Milý pane profesore!
 
Prosím, říkejte mi Hermiono. A můžu já Vám říkat Severusi nebo nějak méně formálně než pane profesore?
 
Stále nemám jistotu a čekám na nabídku z ministerstva. Je to jediný způsob, jak věci změnit, ale budu si muset dávat pozor, aby to nezměnilo mne, a pokud zůstanu stejná, možná skončím někde na vedlejší koleji jako pan Weasley. Vím, že na mě čekají úskalí, ale myslím si, že je to pro mě to pravé. Mezitím pracuji přes léto v Krucáncích a kaňourech. Jestli se chystáte na Příčnou ulici, mohli bychom třeba zajít na kávu nebo na zmrzlinu? Můžu Vás pozvat k Fortescueovi?
 
Je to zvláštní pocit, když před sebou nemám žádný podzimní semestr, na který bych se těšila. Když jsem se na nádraží setkala s mamkou a taťkou, měla jsem velikou radost, že je vidím, ale téměř jsem znovu propukla v pláč, protože to byla moje poslední cesta z Bradavic domů. Od závěrečné bitvy se mnohem snadněji rozpláču. Nikdy bych nečekala, že budu tak moc postrádat Hannah a Parvati, ale vědomí, že Hannah možná nikdy neopustí nemocnici u Svatého Munga a vidět Padmu, jak se zhroutila na pohřbu – dobře, když Vám řeknu, že mi chybí všichni, bude to přesnější.
 
Máte někdy noční můry? K mým nejhorším patří okamžik, když jsem po bitvě našla Draca. Vím, je hloupé oplakávat jeho jemnou bledou kůži, když jsem si nikdy dřív ani neuvědomila, jak byl hezký, ale všechny ty rozšklebené rány, zvlášť ta jedna tam, kde míval oko... Nevíte, jak se má?
 
Omlouvám se, že tenhle dopis nevyznívá moc vesele. Myslela jsem, že jsem byla stejně nad věcí jako ostatní. Dva dny poté jsme se vrátili do třídy, učili se na O.V.C.E. a kromě prázdných míst byly všechny věci v normálu, dokonce lepší, protože Voldemort už tu nebyl. Ale teď se topím ve vzpomínkách.
 
Hermiona            
 


Profesor Snape několik minut váhal nad prvním odstavcem. Říkejte mi Hermiono? To si nikdy nedovolil, dokonce ani ve snu. A ona mu chtěla říkat Severus! Zadržel dech. Severus a Hermiona. Ne, to ne. Začal znovu číst a jeho čelo se pozvolna mračilo víc a víc.

 


Slečno Grangerová!

Říkejte mi Snape. Dávám přednost kávě před zmrzlinou, ale Fortescue je vyhovující. Hodilo by se to ve čtvrtek? A nemusíte mě zvát, naopak.

Po takových zkušenostech jsou noční můry zcela normální. Nečekejte, že přestanou samy. Při občasném používání funguje doušek bezesného spánku velmi spolehlivě. Mám Vám nějaký poslat? Nebo jak jsem zjistil, nejlepší lék je okamžitě znovu upadnout do snů, stále v polospánku, a dovést je do šťastných konců. Vyhojte ve svých snech Dracova zranění, to po tom všem můžete. Bohužel, život nemůže být formován tak snadno jako sny. Vzpomínky mohou být horší než noční můry, těžší a trvalejší. Alespoň jste neudělala nic, čeho byste litovala.

Draco se pomalu zotavuje. Říká, že si vždycky přál mít takové magické oko, jako měl Moody. Zkoušíme různé lektvary, které mohou odstranit ostatní jizvy. Možná se s ním setkáte dřív, než si myslíte. Také se zajímá o práci na ministerstvu.

Snape                  


pokračování příště


Poznámka autorky:
Snapeův způsob léčby noční můry je můj vlastní, který jsem používala v dětství. Poněkud to připomíná princip Bubák–Riddikulus, zaměstná to mysl – a přiměje vás to zavřít oči a čelit strachu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(Keiko, 3. 5. 2013 13:05)

Severus je asi vyděšený už jen tím, že si s Hermionou píše, vždy jen striktně odpoví, reaguje na to, co psala Hermiona, ale nenadhodí nové téma... Stále mi to přijde jako úsečná odpověď učitele na dotaz studentky. Líbí se mi jak váhá nad osloveními, přece jen si ji ještě nechce úplně připustit k tělu

Re: ...

(Keiko, 3. 5. 2013 13:06)

Říkám si jestli má vůbec cenu komentovat povídku s tříletým odstupem jak koukám, ale tahle povídka si komentář určitě zaslouží

Re: Re: ...

(Jacomo, 6. 5. 2013 10:34)

Určitě to za to stojí. Já jsem tvými komentáři nadšená!
Díky moc.

.....

(Emka, 18. 10. 2010 11:55)

Dopisy od Severusa sú tak krásne jednoduché strohé a predsa inteligentné a je v nich úplne všetko čo tam má byť. Hermionine spomienky sú strašne smutné a chudák Draco. S okom ako mal Moody to je strašné ... Tak pôjdu na kávu už sa teším idem si to stretnutie hneď prečítať. Ďakujem za krásny preklad.

Re: .....

(Jacomo, 18. 10. 2010 23:11)

Severus je mistr stručného vyjadřování a já smekám před každým, kdo tohle dokáže v povídce vystihnout. Duj k těmto umělcům rozhodně patří.

...

(Ľubica, 11. 10. 2010 23:13)

tak ja radšej tú kávu :D :D :D
tieto listy si neuveriteľne užívam, zbožňujem Severusove strohé odpovede, pri ktorých sa musím vracať späť k Hermioninym listom, aby som vlastne vedela na čo odpovedá
som vážne zvedavá ako to nakoniec dopadne,či si Hermiona nevzala veľké sústo
nakoniec mi nedá nepochváliť perfektný preklad, opäť ďakuje Jacomo za to, že si nám to sprostredkovala

Re: ...

(Jacomo, 12. 10. 2010 16:32)

Děkuji za pochvalu *červená se*
Je zajímavé, že se pozastavuješ nad tím, "jestli si Hermiona nevzala velké sousto", protože přesně na tuhle otázku časem dojde. No, nech se překvapit :-)

áách...

(Zuzana, 11. 10. 2010 22:50)

Hermionin dopis bol plný bolesti. Chudák Draco dopadol tak strašne... Ale prežil. A Snapeova odpoveď - typická opäť. Ale na kávu pôjde to je krásne. Ten liek na nočné mory funguje aj u mňa. Zaujímavé,myslela som si, že to robím len ja a ono to je zdá sa celkom bežná vec :) Toto bola znovu dávka nádherných emócií. Ďakujem za preklad. Ako vždy úplne ma dostávaš do kolien jacomo.

Re: áách...

(Jacomo, 11. 10. 2010 22:54)

Ty jsi tedy rychlík! Já to tu ještě doupravuju a ty už píšeš komentář. Děkuji za milá slova. Káva bude a zmrzlina taky :-)