Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bohatství a rodina


Překlad 15. kapitoly povídky Unexpected od australské autorky duj
(originál viz
http://www.fanfiction.net/s/3450735/15/Unexpected)


Milý Severusi!

Děkuji Vám, že jste se svojí přítomností postaral o to, aby moje narozeninová večeře byla tak výjimečná. Mí rodiče se ve Vaší společnosti cítili velmi příjemně a musím říct, že já také. Vždycky trochu pochybovali o kouzelnickém světě. Nikoliv o mé roli v něm, protože ví, že tam patřím, ale já cítím, že je to trápí, protože jim připadá tak nevědecký. Jsou to ti nejohleduplnější lidé a také mě k ohleduplnosti vychovali (a já jsem se snažila taková být, dokonce i tehdy, když mě Draco nazýval mudlovskou šmejdkou, ačkoliv nemůžu říct, že by se mi dařilo v případě Pansy nebo Millicent), ale představa světa bez logiky – jak by to řekli oni – je jim zcela cizí.

Ale díky Vašemu vysvětlení ho teď nevnímají jako svět bez logiky, ale jako svět s úplně jinou logikou, která je vystavěná na jiných základních principech, a jako svět, který není nevědecký, ale je vědecký jinak. Samozřejmě, že tomu tak bylo vždycky, ale mně se nikdy nepodařilo jim ho takhle ukázat.

Také Vám děkuji, že jste s sebou přivedl mé přátele. Je mi jasné, že to není to, po čem byste toužil – nikdy jste neměl sklony přátelit se studenty, ani když šlo o mne – takže tím víc to oceňuji. Trochu mi dělalo starost, když si Lenka sedla vedle Draca, ačkoliv jsem se domnívala, že Ginny by možná byla ještě horší, protože je na rozdíl od svého otce méně ochotná odpustit mu jeho dřívější nenávist, ale chovali se lépe, než jsem očekávala. Nevypadalo to, že by mu vadilo Lenčino povídání o jeho ztraceném oku, ztraceném bohatství a dokonce i o jeho ztracené rodině. Já se vždycky těmhle věcem vyhýbám, ale on s Lenkou mluvil a smál se a někdy ten úsměv vypadal téměř nenuceně.

Zamilovala jsem se do Vašeho dárku. Vydal jste se pro něj do mudlovského světa nebo jste ho nějak objednal poštou? Vím, že nepochází z Krucánků a kaňourů. Od léta, kdy jsem tam pracovala, mám dobrý přehled o knihách, které mají na skladě, balet k nim nepatří. Vyčaroval jste to sám? Najednou mě napadlo, že po všem tom Vašem pošklebování ohledně ´pošetilého mávání hůlkou´ vlastně vím jen málo o Vašich magických schopnostech mimo lektvary a obranu. Jste ve všem tak skvělý?

Se srdečným pozdravem

Hermiona              

PS: První kritiky na Giselle už vyšly a jsou příznivé. Uvažujete o tom? Baletní představení bývá příšerně drahé, ale zadní sedadla jsou levnější.

 


S
lečno Grangerová!

Není třeba mi děkovat. Vaši rodiče jsou milí společníci a Vy sama také. Potěšilo mě, když jsem viděl, jak se Draco zotavil. Nejsem obeznámen s mudlovským světem, ačkoliv ve výjimečných případech tam nakupuji. V tomto případě se to ukázalo jako nezbytné. Kouzlení bylo dost snadné a připouštím, že dovedu ´pošetile mávat hůlkou´. Pochybuji, že budu shledávat balet vyhovující zábavou, ale potěšení z Vaší společnosti převáží nad dalšími důvody. Jak jistě víte, můj čas mi tak zcela nepatří, takže co byste říkala příštímu měsíci?

Snape                

 

další kapitola

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(Yas, 11. 1. 2011 19:05)

Zdá se mi to, nebo začíná Severus roztávat? ;)
To je milé... Už se těším na balet!

Re: ...

(Jacomo, 12. 1. 2011 16:54)

Severus "roztávat" nemusí, to spíš Hermiona je trochu "ledová" :-)

nádherná kapitola

(Emka, 9. 11. 2010 9:22)

Grangerovci pochopili, že svet mágie je tiež logický, len trochu inak, je krásne, že im to vysvetlil Severus zase ďalší bod preňho. Ako vidím u Hermiony to zaberá a ďalšie body má za to, že bol ochotný zobrať so sebou decká zo školy (samozrejme vďaka Brumbálovi) ale to je jedno, cení sa, že ich neodmietol.
Lenka a Draco – zvláštna dvojka, hlavne, že ho zabavila a možno by ho dokázala brať úplne normálne, aj keď v jej prípade hovoriť o normálnosti je trošku otázne.
A Severusov darček? Ďalší bod za to, že ho kúpil v mudlovskom svete. A otázka ohľadom „pošetilého mávania prútikom“ bola krásne milá :“ Jste ve všem tak skvělý?“
To bol oveľa krajší dopis ako tie predošlé, je v ňom cítiť, že ho má rada. Som za Severusa rada.
Jeho odpoveď znovu stručná, aleje v nej opäť úplne krásne vyjadrené všetko. Všetko čo k nej cíti a aj to, že je ochotní ísť kamkoľvek, len aby si užil jej blízkosť.
Ach jaj som z toho príbehu úplne namäkko. Ďakujem krása.

Re: nádherná kapitola

(Jacomo, 10. 11. 2010 8:34)

Díky za krásný komentář. Taky se mi tady moc líbila ta část o "pošetilém mávání". Severus je prostě skvělý ve všem :-)
A paní autorka taky.

...

(Zuzana, 8. 11. 2010 19:13)

Dopisy sú ešte krajšie ako na začiatku. Ten Hermionin ako vždy obsiahly a plný optimizmu. Potešil ma Draco a jeho nenútený úsmev. Mal šťastie, že si k nemu sadla Lenka, pretože ona ho určite nebude ľutovať a bude sa k nemu správať síce trochu bláznivo, ale bude ho brať normálne. Mne sa spolu páčia, zatiaľ som ich spolu čítala len v jedinej poviedke a úplne mi sedeli.
Hermionina posledná veta musela na Severusa riadne zapôsobiť. Mňa pohladila aj zaňho.
A jeho odpoveď bola opäť lahôdka. Ja idem na balet do BA o dva týždne ale žiaľ Severus tam so mnou nebude. Ale určite naňho budem myslieť :)Táto kapitola bola znovu nádherná. Ďakujem.

Re: ...

(Jacomo, 8. 11. 2010 19:31)

Já nejvíc miluji právě tyhle kapitoly s dopisy. Při psaní člověk mnohdy odhalí víc, než by dokázal říct osobně, zvlášť mezi řádky, a právě tohle se děje Hermioně i Severusovi. Aniž to oba tuší. Severus je i přes tu stručnost neuvěřitelně jemný a lidský.
Balet si užij i bez "muže v černém". Tady pak budeš mít oboje :-)

;)

(Janka, 8. 11. 2010 18:16)

Krásná kapitolka, škoda že autorka nepíše delší kapitolky. Povídka má zajímavý děj:)
A jinak děkuji za skvělý překlad a hlavně za nalezení téhle povídky.

Re: ;)

(Jacomo, 8. 11. 2010 19:27)

Všechny kapitoly mají v originále přesně 500 slov a celé je to vlastně taková hříčka, hraní se slovy. Nadpisy, náznaky děje, stručnost a styl dopisů. A za tím vším je VELKÝ příběh.
Já děkuji, že ho čteš.

:)

(zuzule, 8. 11. 2010 10:29)

Aspoň že Draco neztratil kalhoty. :D Hezký, žeby rande?

Re: :)

(Jacomo, 8. 11. 2010 14:31)

Co přesně zahrnuješ pod pojem rande? :D