Jdi na obsah Jdi na menu
 


Král a vinice

Překlad 19. kapitoly povídky Unexpected od australské autorky duj
(originál viz
http://www.fanfiction.net/s/3450735/19/Unexpected)

 

Zvedala se v něm vlna euforie. Hermionin dopis vyžadoval rychlou odpověď, ale popsat myšlenky ohledně onoho „víc“, co by jeho „ruce mohly udělat“, by ji jen uvedlo do rozpaků. To byla další věc. Měl by jí to říct?
  


Slečno Grangerová,

začal,

poněvadž mě o to žádáte, budu se snažit, ale nevím, jak zahodit brambor, který mi uvízl v krku a se kterým mé tělo srostlo. Mohu přežít, pokud si roztrhnu hrdlo?

Nečekám, že to pochopíte bez dalšího vysvětlení. Tak tedy budiž. Buďte mojí první – a jedinou – důvěrnicí.

Na chvíli přerušil psaní.

Jednou jsem četl mudlovský příběh o králi, který tak prahl po vinici, patřící jednomu chudému muži, až ho kvůli tomu zabil. Já jsem ten chudý muž (myslím, že se jmenoval Nábot), Potterův otec krutý král a Lily Evansová onou vinicí. Než jsme nastoupili do Bradavic, byla to moje kamarádka, ale zařazování nás rozdělilo. Zbožňován třemi kolejemi si Potter rychle zajistil, že se mi vyhýbali, ale jemu to nestačilo, chtěl také Lily.

Předpokládám, že byla tím neustálým bojováním unavená. Když Potter v Chroptící chýši zinscenoval objevení hrdiny, začala se ode mne odvracet. Neuvěřila, že tu situaci zmanipuloval nebo že jen zachraňoval svoji vlastní kůži. Myslela si, že bych mu měl být vděčný.

Jak bych mohl?

Stále tvrdila, že ho nesnáší, ale když mě poté přímo před ní napadl, uvědomil jsem si, že má oči jen pro něj. Pošetile a rozzlobeně jsem jí nadával, a ona se ode mne navždycky odtrhla.

(„Zdaliž jsi nezabil, ano sobě i nepřivlastnil?“
(1)
ptal se v tom příběhu prorok. Kde byl prorok, aby se takto dožadoval odpovědi kvůli mně?)

Vzali se a já jsem se připojil ke Smrtijedům, jak předpovídala. Když jsem vyslechl to Sibylino ztracené proroctví a předal ho dál, neměl jsem tušení, o co v něm jde. Že jde o Lily. Dělal jsem všechno možné, abych ji ochránil, prosil jsem Pána zla, šel jsem za Brumbálem a stal se špehem... Ale Potter – jako obvykle přesvědčený, že on to ví nejlíp – všechno zničil.

Zemřela a já jsem zůstal naživu, abych během války ochraňoval jejího syna. Stalo se. Teď už žiju jen ze zvyku a nemám jiný světlý bod kolem sebe kromě Vás.

  
Nadšení pohaslo a on přestal psát. Nikdy dřív to nevložil do slov, a ačkoliv byl pergamen potřísněný a poškrábaný tam, kde jeho Neselhávající brk příliš přitlačil na papír, ohromilo ho, jak plynule se to z něj vyhrnulo. Téměř jako kdyby brk chtěl, aby to bylo napsáno právě těmito slovy.

Ale to nešlo. Jako jeho i Potterova přítelkyně by se trápila dvakrát. Vytáhl čistý pergamen, sevřel bolavé prsty a začal znovu.

 


Budu se snažit „zahodit brambor“, ale uvízl mi v krku a mé tělo s ním srostlo, takže si budu muset rozpárat hrdlo, abych se k němu dostal. Nejsem fénix, který zemře a znovu ožije, jen nalézám silnou mocnou léčbu ve Vašem přátelství.

S.                      

 
Ne, pořád špatně.

 

další kapitola


Poznámka autorky:
Nábotova vinice je příběh z Bible (První kniha královská). Poté, co Jezábel, manželka krále Achaba, zosnovala kvůli Achabovi Nabotovu vraždu, přednesl prorok Eliáš boží rozsudek: „Zdaliž jsi nezabil, ano sobě i nepřivlastnil? ... Proto že lízali psi krev Nábotovu, i tvou krev také lízati budou.“ (1)

Toto vysvětlení je samozřejmě Snapeův pohled na Jamese Pottera, pochopitelně ne nestranný, ale téměř přesně kanonický se všemi knihami. (Myšlenka, že Jamesovo týrání bylo zčásti podníceno chtěním Lily, vychází z kánonu dle rozhovoru s JKR.)
  

Poznámka překladatelky:
(1) Pro překlad je použita citace z Bible kralické, První kniha královská, kapitola 21, odstavec 17 až 19.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

.....

(Emka, 24. 11. 2010 8:27)

Napísať dopis o svojich pocitoch je niekedy veľmi ťažké :) a pre Severusa ktorý sa nikdy nezveruje, to musí byť nadľudský výkon :) Verím, že výsledok bude stručný, ale zároveň doň vloží dušu a srdce. Milujem túto poviedku, ďakujem za nádherný preklad.

Re: .....

(Jacomo, 24. 11. 2010 13:34)

Ale ještěže to zkouší, aspoň si o tom můžeme číst aspoň my, když už ne Hermiona ;-)

:)

(zuzule, 22. 11. 2010 19:23)

Když už se mu konečně povedlo vyjádřit svoje pocity, tak jí to nechce poslat? Podle mě je to škoda. Ale vím, není lehké se takhle otevřít, ale jednou jí to určitě řekne.

Re: :)

(Jacomo, 22. 11. 2010 22:06)

Neboj, něco nakonec odešle :-)

...

(Zuzana, 22. 11. 2010 19:14)

V prvom liste ma strašne prekvapilo, že Severus dokázal svoje najtajnejšie myšlienky vypísať na papier a bol sa s nimi ochotný podeliť, zdalo sa mi to neuveriteľné a fakt, ten druhý dopis to je už ten skutočný Severus, ale ešte to zrejme nie je dosť chladné a dôstojné :) Som zvedavá ako tú odpoveď okreše. Ďakujem za vysvetlivky z Biblie, priznávam, že tie príbehy sú pre mňa väčšinou neznáme, aj keď už pár krát som sa snažila prečítať si Knihu Kníh, ale zatiaľ sa mi to nepodarilo :/

Re: ...

(Jacomo, 22. 11. 2010 22:04)

Tohle je první část, kde mě uchvátilo, jak duj dokáže vidět do pozadí věci. Severus mi tu připadá nádherně vystižený, minimálně v té podobě v jaké ho vidíme my fanynky :-)
Jsem ráda, že vysvětlivky mají smysl. Já jsem z Bible četla pouze Starý zákon, takže taky všechno neznám a ráda se nechám poučit.

hezké:)

(Míša, 22. 11. 2010 18:07)

hezká kapitola...jsem zvědavá, co jí nakonec napíše.. a těším se na pokračování:)

Re: hezké:)

(Jacomo, 22. 11. 2010 22:00)

Na Severusovu odpověď si musíš počkat do příštího pondělka.