Jdi na obsah Jdi na menu
 


Očekávaný a zasloužený


Překlad 9. kapitoly povídky Unexpected od australské autorky duj

 


Drahý Severusi,

ministerstvo magie, přicházím! Budu pracovat jako úřednice pro styk s mudly. Dnes jsem potkala Draca – vypadá méně děsivě než v mé poslední noční můře – asistuje panu Weasleyovi v odboru zneužívání mudlovských výtvorů. Doufám, že s ním vychází; vím, že pan Weasley Dracova otce nesnášel.

Byl Lucius Malfoy někdy Váš přítel? Postrádáte ho? Promiňte, nechtěla jsem být vlezlá... nebo možná chtěla. Napadlo mne, jestli je byl ten důvod, proč jste se stal Smrtijedem. Vím, že na to nemám právo. Neodpovídejte mi, pokud nechcete. Byl jste v poslední době vůči mně tak otevřený, že toho začínám zneužívat.

Omlouvám se a doufám, že jsem Vám nijak neublížila. Nikdy se na nic neptáte. Nezajímá Vás to, nebo hůře, obáváte se odpovědi? Nebo jste jen příliš zdvořilý, než abyste vyzvídal?

Jaká je letošní nová várka prvních ročníků? Myslela jsem na Vás včera večer, jak sedíte, předpokládám, na hostině a posloucháte Moudrý klobouk – co zpíval letos? – a najednou jsem tak strašně moc postrádala Váš hlas, že jsem vytáhla moje staré domácí úkoly z lektvarů a pročítala si Vaše komentáře. Věta „Věnujte méně času opisování knihovny a více používejte svůj malý mozek, jistě to časem shledáte užitečnějším,“ z nich byla ta nejzdvořilejší. Smála jsem se, dokud jsem se nerozbrečela a necítila se pak stokrát lépe.

Devatenáctého září mi bude osmnáct a připravuji spolu s rodiči narozeninovou oslavu. Pro mudly je to vstup do dospělosti. Chtěli mi uspořádat velkou party, ale já bych raději byla jen s mými nejbližšími přáteli. A to jste, dokud jsou Harry a Ron v Itálii a Neville má noční směny ve Villerojských sklenících, právě Vy. Řekněte, že přijdete. Setkáme se u mě doma v šest večer. Vezměte si formální mudlovské oblečení.

Hermiona                

P.S.: Máte rád balet?

 

 


Slečno Grangerová,

gratuluji Vám k očekávanému a zaslouženému úspěchu.

Lucius nikdy neměl přátele, jen přisluhovače a ty, o kterých si myslel, že je může využít. Já jsem byl jedním z nich. Moje rozhodnutí připojit se k nim přišlo krátce po incidentu v Chroptící chýši. Chtěl jsem ublížit Albusovi, ačkoliv jsem si myslel, že se o to bude sotva starat. Ke zlu vede mnoho cest.

Nepotřebuji vědět nic jiného, než že jste v pořádku a šťastná – a že Vaše štěstí závisí jen na Vás. Ostatní je nepodstatné. Jsem spokojený s tím, co se rozhodnete vybrat, že mi sdělíte.

První ročníky jsou banda vystrašených zajíců. Jako potenciální vůdci vyčnívají Jennet a Muscari. Jinak je nejpřekvapivější věcí to, že po tolika letech nemáme v této dekádě žádného Weasleye. Klobouk stále zpívá o svornosti.

Měl bych cítit naději, když vím, že mě postrádáte? Možná ne, když moje já je tak snadno zaměňováno se suvenýrem. Nebo mám být potěšen, že jste si něco mého schovala? Nicméně tuším, že jste si ponechala všechny Vaše staré domácí úkoly, ne jenom ty ode mne.

Albus mi dal volno a navrhl, že bych měl s sebou vzít několik sedmáků, které byste možná chtěla také pozvat. Rolanda říká, že balet je nějaký druh tance. Já netančím.

Snape                   

 

další kapitola

 

Poznámka autorky:
Jen připomínám, že tento příběh byl napsán předtím, než JKR změnila názor na Hermionin věk, a že já jsem se rozhodla zachovat to tak, jak to je, totiž jako vzpomínkovou momentku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

......

(Emka, 20. 10. 2010 10:59)

Páči sa mi, že Hermiona ignoruje jeho odmietnutie aby ho oslovovala Severus. Krásne mu napíše „Drahý Severusi“
Chudák Draco vypadá menej desivo hm... je mi ho ľúto.
Tak Severus je u nej na štvrtom mieste v obľúbenosti. To nie je zlé 
Severus sa celkom rozpísal. A že má zobrať siedmakov :D On ich určite s radosťou vezme. Severus a balet tak to som sa dobre zasmiala. Ešte dobre že netancuje :D
Super preklad – ako vždy. Ďakujem.

Re: ......

(Jacomo, 20. 10. 2010 16:55)

S radostí je vezme s sebou? To jak myslíš :-) Zkus si představit, jak jim to oznamuje: "Jdete se mnou na narozeniny Grangerové." Docela hlína, ne?
A nebo si to nepředstavuj a přečteš si to ve čtvrtek :-)

Re: Re: ......

(Emka, 21. 10. 2010 15:20)

:D myslela som to ironicky, mala som tam dať úvodzovky. Chudák Severus určite prekrútil očami, keď mu to Albus navrhol.

:)

(zuzule, 20. 10. 2010 13:59)

Ách, má to další plus, bo tady Severus nevypadá na úžasnýho znalce mudlovského světa, když netuší, co je balet. Sem zvědavá na tu oslavu. Díky!

Re: :)

(Jacomo, 20. 10. 2010 16:56)

Oslava bude. Ale ještě se musí stát lecos jiného...

...

(Markéta, 19. 10. 2010 23:53)

sice už jsem v originální verzi o kousek dál, ale stejně... to je tak krásný ;). Hermionino citové vyjadřování ve srovnání se strohými a účelnými větami Severuse, autorka je geniální :).
"Nepotřebuji vědět nic jiného, než že jste v pořádku a šťastná – a že Vaše štěstí závisí jen na Vás. Ostatní je nepodstatné," pravil muž s velkým M. No, a pak ta věta "Já netančím." Fakt lituju, že se musím jít učit matiku, protože jinak bych se určitě vrhla na zbytek povídky v angličtině... poněkolikáté ;). No, takhle se budu aspoň u toho rýsování usmívat ;))).

Re: ...

(Jacomo, 20. 10. 2010 16:52)

Mám radost z každého čtenáře, který, ač zná originál, vrací se k mému překladu. Z toho mám fakt skvělý pocit. Díky.
Budu se snažit nezklamat.

...........

(Zuzana, 19. 10. 2010 21:08)

Nič sa jej nepýta, naozaj prečo? Ach tak jemu stačí vedieť málo jasne, typické. Ale ona sa teda pýta až príliš. Som rada, že Draco je na tom dobre. Severusa určite pohladila tá veta, kde napísala, že jej chýbal jeho hlas. Nečudujem sa jej. Pozvanie na narodeniny? Som zvedavá :D To jeho prijatie pozvania bolo nádherné, obdivujem autorku ako sa dokáže vžiť do jeho sarkastickej povahy. Severus nepozná balet? To ma prekvapuje :D Ďakujem a teším sa na pokračovanie.

Re: ...........

(Jacomo, 20. 10. 2010 16:48)

Inu, nezná - pozná :-) A pokračování bude ve čtvrtek.

...

(Ľubica, 19. 10. 2010 7:19)

Rolanda říká, že balet je nějaký druh tance. Já netančím....neskutočné :D :D :D
čo na to dodať, snáď len otrepané frázy aké je to skvelé, hneď sa mi pôjde lepšie učiť, ako by Severus povedal "bandu vystrašených zajíců", len s tým rozdielom, že moji študenti nie sú zajace a už vôbec nie vystrašené :D :D :D

Re: ...

(Jacomo, 19. 10. 2010 8:14)

Vždycky mě nadchne, když zjistím, že čtenáři vyzdvihnou přesně tu větu, která nadchla i mě. "Já netančím..." Celý Severus, že? :-)
Tak tu bandu nějak přežij. Díky.