Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vy a Harry

Překlad 18. kapitoly povídky Unexpected od australské autorky duj
(originál viz
http://www.fanfiction.net/s/3450735/18/Unexpected)

 


Milý Severusi!

Musím být ten největší pitomec pod sluncem, když jsem si neuvědomila, jak to mohlo vyznít. Omlouvám se, že jsem Vás nechala myslet si, že by hněv těch kluků mohl ovlivnit naše přátelství. Mou jedinou omluvou je, že mám ve zvyku říkat, co mi přijde na jazyk, a Vy jste se vždy tvářil, že tomu rozumíte. V tomhle případě to nebylo jasné, takže znovu opakuji: moje přátelství s Vámi není jejich starost.

Už nejsme ve škole. Naše životy se posunuly do širších dimenzí a naše přátelství se rozpíná do mnohem větších vzdáleností. V mém životě je dost místa pro vás všechny. Nedovolím jim říkat mi, že se nemůžu přátelit zároveň s Vámi i s nimi, ani nejsem ochotná nechat Vás říkat mi, že bych se nemohla přátelit zároveň s nimi a s Vámi. Můžu. Tak to dělám. A budu to dělat bez ohledu na to, zda moje láska a péče bude opětována nebo ne.

Nemám důvod si vybírat. Oni mohou mít pochybnosti. Pokud zvolí špatně, bude mě to mrzet, ale nebudu se za to omlouvat, protože každý, kdo si myslí, že mu přátelství dává právo říkat mi, s kým dalším se mohu stýkat, nechápe, co to přátelství je.

Takže jsem šťastnější, když mohu říct, že jste si vybral, jak jste si vybral. Jen nejasně tuším, jak moc Vás muselo stát nabízet mi to, když vím, jaké pocity chováte vůči Potterům. Uvažuji, jestli kdybych zakusila od Draca víc než občasné úšklebky, nadávku „Mudlovská šmejdko!“ či nevhodné kouzlo, možná bych chovala tytéž pocity vůči Malfoyům.

Ginny se to téměř stalo, díky tomu prokletému deníku, který jí v prvním ročníku Dracův otec podstrčil mezi učebnice, ale nakonec ví, že Draco toho lituje.

Pokaždé, když přemýšlím o Vás a o Harrym, vybavím si, jak Vás v Chroptící chýši nazval „politováníhodným ubožákem“ za to, že nelibě nesete vražedný útok na svoji osobu. Nebo, půjdu-li ještě dál, jak Vás tolik nenávidí poté, co se dozvěděl, že jste mu ne poprvé zachránil život. Ač jsem sebevíc svalovala vinu na Vás, že nenávidíte mít ho na očích, chápu, proč jste to nepřehlížel. Přeji si, abyste mohl, kvůli Vám i kvůli sobě. Rodiče mě vždycky učili, abych ustoupila, protože zlost je jako držet v ruce horký brambor. A řešením není popálit se, ale zahodit ho.

Prosím, Severusi, zahoďte ten brambor. Myslete na to, o kolik víc toho mohou Vaše ruce udělat, pokud se do něčeho pustí.

Hermiona                      


Pokud si nějaký student všimnul, že se ruce profesora Snape během vyučování dotýkají jeho kapsy, stejně by nemohl odhadnout, co v ní má. Nedotýkal se samotného dopisu – mohli by zaslechnout šustění – ale potřeboval sám sebe ujišťovat, že je to pravda. Pokud někdo viděl, jak se mu pozvedávají koutky úst, což se opravdu dělo, aspoň měl tolik rozumu, že to nekomentoval v jeho doslechu. Zajímala se o něj, přesně tak to řekla. Byla jeho, i když jen coby přítelkyně. Ale pokud si někdo představoval, že by se s tím mohl spokojit, tak se pletl.


další kapitola

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(Keiko, 3. 5. 2013 13:53)

Jistěže se nemůže spokojit s pouhým přátelstvím, protože když chcete lásku a nabízí vám jen přátelství, je to jako by alkoholikovi nabízeli nealkopivo.

...

(Yas, 11. 1. 2011 19:17)

"...protože každý, kdo si myslí, že mu přátelství dává právo říkat mi, s kým dalším se mohu stýkat, nechápe, co to přátelství je."
Téda, ta mu to nandala! :D
Samozřejmě, že je to adresováno spíše na kluky, ale i tak mu tím mezi řádky říká, že také on nemá co mluvit do toho, s kým se přátelí ona.
Paráda... :)

nádhera

(Emka, 24. 11. 2010 8:22)

Pekný dopis. Som rada, že mu to Hermiona tak krásne vysvetlila. Nemôžem si pomôcť, ale tá jej záverečná veta: "Myslete na to, o kolik víc toho mohou Vaše ruce udělat, pokud se do něčeho pustí." vo mne vyvoláva hriešne myšlienky:D ach jaj a hneď takto na ráno. Ďakujem za krásny preklad a idem si prečítať aj tú ďalšiu kapitolu :)

Re: nádhera

(Jacomo, 24. 11. 2010 13:33)

Hříšné myšlenky... hm... asi už víš, že nejsi sama, viď (viz začátek další kapitoly)? :-)
I já děkuji za věrné komentování.

...

(Ľubica, 18. 11. 2010 22:43)

konečne som sa dostala k prečítaniu posledných kapitol, vývoj je to určite veľmi zaujímavý :D
dúfam len, že Hermione to jej odhodlanie vydrží čo najdlhšie...posledná veta je skvelá, krásne vystihuje Severusovu povahu, teším sa na ďalšie pokračovanie

Re: ...

(Jacomo, 19. 11. 2010 12:57)

A ještě to nabere zajímavé směry, uvidíš. Blíží se mé oblíbené části.

Škoda, že tu nie je Severusova odpoveď :)

(Zuzana, 18. 11. 2010 23:17)

Hneď začiatok Hermioninho dopisu ma veľmi potešil. Som rada, že to Severusovi tak pekne vysvetlila. A som strašne zvedavá čo jej odpovie. Ale to ako sa usmieval a dotýkal sa miesta kde má uložený dopis od nej samozrejme tak aby nezašušťal, lebo by si mohol niekto myslieť, že má vo vačku kus pergamenu :D bolo strašne krásne. Také hrejivé. Tá jeho myšlienka, že ju má... a odhodlanie získať viac, bolo úplne dojímavo krásne. Teším sa na pokračovanie. Ďakujem.

Re: Škoda, že tu nie je Severusova odpoveď :)

(Jacomo, 19. 11. 2010 12:57)

Severusova odpověď je v příští kapitole. To víš, musí si to pořádně promyslet.

:)

(zuzule, 18. 11. 2010 17:28)

Jasně, že se s přátelstvím nespokojí, ale je to dobrý krok kupředu. Asi už toho mám dneska dost, takže ten její dopis si budu muset přečíst ještě jednou. :) Je na mě nějaká moc ukecaná. :) Díky!

Re: :)

(Jacomo, 18. 11. 2010 17:49)

Ukecaná? Holt se holka nezavděčí. Minule jen neznačila a taky to bylo špatně, protože to zase Snape nepochopil :-)
Nevadí, číst můžeš kolikrát chceš :-)